test E102 - Tartrazyna, żółty barwnik
Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!


 

bergamota.jpg


 

 


 

 

 

 

 

 

 

E-102 : Tartrazyna

    BARWNIK SZKODLIWY

    Inne nazwy i oznaczenia: Cl 191140, Food Yellow 4 (żółcień żywnościowa 4), żółcień kwasowa 23

     Wzór chemiczny: C16H9N4Na3O9S2

    Wiadomości ogólne:    Żółty barwnik. Jest to jeden z popularniejszych barwników azowych stosowanych w przemyśle spożywczym.

    Zastosowanie w żywności:    Stosowany jest do barwienia na żółto takich artykułów spożywczych jak: napoje w proszku, napoje bezalkoholowe, polewy do deserów w proszku, zup w proszku, galaretek, dżemów, likierów owocowych, kasz, miodu sztucznego i musztardy. Jest to stosunkowo tani barwnik, dlatego można go spotkać w niskiej jakości napojach gazowanych.

  test test test test test test test test test test

zastosowanie tartrazyny jako żółtego barwnika w napojach

Wiele tanich pomarańczowych napojów jest zabarwianych za pomocą tartrazyny, dlatego dobrze byłoby czytać ich skład i wybierać te z naturalnymi barwnikami.

 

Wpływ na zdrowie:    Jest to jeden z niebezpieczniejszych barwników stosowanych w żywności. U astmatyków i osób z nietolerancją aspiryny może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację. Szczególnie niepożądane jest stosowanie tego związku u dzieci z syndromem ADHD. Ponadto może wywołać dychawicę.

Inne potencjalne skutki: ASTMA, POKRZYWKA, ZAPALENIE SKÓRY, KATAR SIENNY, DEPRESJA, PROBLEMY Z KONCENTRACJĄ, SWĘDZENIE WARG I JĘZYKA, NADPOBUDLIWOŚĆ, AGRESYWNOŚĆ, DEZORIENTACJA, BEZSENNOŚĆ, POWINNY JEJ UNIKAĆ OSOBY UCZULONE NA ASPIRYNĘ, NIEZALECANE DZIECIOM

W przypadku wszystkich barwników, które opisywane są na stronie jako szkodliwe, należy pamiętać o tym, że przy małych dawkach nic nam z ich strony nie szkodzi. Problemy zaczynają się kiedy produkty ze szkodliwymi barwnikami są spożywane systematycznie i każdego dnia. Dlatego powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, aby produkty zawierające barwniki z niższej półki, nie zasiadły na stałe w naszym jadłospisie.

    Dopuszczalne dzienne spożycie:    7,5 mg/kg masy ciała.

 

Uwaga:
Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwiek sposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej o ile wykorzystujący je  poda tę stronę jako punkt odniesienia.

© Michał Wrębiak 2009-      www.barwniki.cba.pl


Lista barwników
 E100
 E101
 E102
 E104
 E110
 E120
 E122
 E123
 E124
 E127
 E128
 E131
 E132
 E133
 E140
 E141
 E142
 E150
 E151
 E153
 E154
 E155
 E160
 E161
 E162
 E163
 E170
 E171
 E172
 E173
 E174
 E175
 E180

 

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych