test E123 - Amarant (czerwień FD&C2)
Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

test test test test test test test test test test

 

bergamota.jpg




 

 

 

 

 

 

 

 

E-123 : Amarant (czerwień FD&C2)

    SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 16185, czerwień acydowa 27, azorubina S

Wzór chemiczny: C20H11N2Na3O10S3

Wiadomości ogólne:  Syntetyczny barwnik azowy o barwie niebiesko-czerwonej (smołowej). Występuje w formie soli sodowej. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. 

Zastosowanie w żywności:  Stosowany jest do wielu produktów spożywczych, np. kolorowych napojach alkoholowych, kawiorze, ciastach w proszku, galaretkach, płatkach zbożowych, kaszach, napojach bezalkoholowych, przetworach z czarnej porzeczki.

Wpływ na zdrowie:  Ze względu na to że związek ten należy do barwników azowych jego spożycie nie jest wskazane u astmatyków. Mimo jego mutagennego działania, które udowodniono u szczurów, nie wycofano go całkowicie z rynku. Jedynie niektóre państwa ograniczyło użycie tego barwnika poprzez zmniejszenie dziennego spożycia (ADI) do 0,5 mg/kg. W Stanach Zjednoczonych uważa się go za rakotwórczy i jest całkowicie zakazany. Jest również odpowiedzialny za odkładanie się wapnia na nerkach.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 0,5  mg/kg masy ciała.

 

 

Uwaga:
Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwiek sposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej o ile wykorzystujący je  poda tę stronę jako punkt odniesienia.

© Michał Wrębiak 2009-      www.barwniki.cba.pl


Lista barwników
 E100
 E101
 E102
 E104
 E110
 E120
 E122
 E123
 E124
 E127
 E128
 E131
 E132
 E140
 E141
 E142
 E150
 E151
 E153
 E154
 E155
 E160
 E161
 E162
 E163
 E170
 E171
 E172
 E173
 E174
 E175
 E180

 

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych