test E151 - Czerń brylantowa PN
Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

test test test test test test test test test test


 

bergamota.jpg



 

E-151 : Czerń brylantowa PN

    BARWNIK SZKODLIWY

Inne nazwy i oznaczenia: CI 28440, Food Black

Wiadomości ogólne: Syntetyczny czarny barwnik azowy, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się wysoką odpornością na światło ale słabą na wysoką temperaturę.

Zastosowanie w żywności:  Jest stosowany do uwydatniania koloru niektórych produktów z ikry rybiej i niektórych wyrobów cukierniczych. Można go wykryć w tanim kawiorze, ponieważ jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i barwi białko jaj ugotowanego na twardo. Oryginalny czarny lub szary kawior "nie farbuje".

Wpływ na zdrowie:  Jest to jeden ze szkodliwszych barwników stosowanych w żywności. W wyniku tego, że jest to związek azowy może powodować niepożądane skutki u osób z nadwrażliwością na salicylany. Ponadto może być przekształcony w jelicie przez bakterie do szkodliwych związków.

Ograniczenia terytorialne: Zakazany w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Finlandii, Japonii i Norwegii.

Dopuszczalne dzienne spożycie: 1-5 mg/kg masy ciała.

 

Uwaga:
Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwiek sposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej o ile wykorzystujący je  poda tę stronę jako punkt odniesienia.

© Michał Wrębiak 2009-      www.barwniki.cba.pl


Lista barwników
 E100
 E101
 E102
 E104
 E110
 E120
 E122
 E123
 E124
 E127
 E128
 E131
 E132
 E140
 E141
 E142
 E150
 E151
 E153
 E154
 E155
 E160
 E161
 E162
 E163
 E170
 E171
 E172
 E173
 E174
 E175
 E180

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych