E161b KANTAKSANTYNA
Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

test test test test test test test test test test

 

bergamota.jpg


 

 

 

 


 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-161g : Kantaksantyna

    SZKODLIWY

    Inne nazwy i oznaczenia:  Xanthophylls - Canthaxanthin

Wiadomości ogólne: Produkowany jest syntetycznie z beta-karotenu, czasem jest pochodzenia zwierzęcego np. piór flamingów. Barwnik ten jest słabo rozpuszczalny w wodzie.

Zastosowanie w żywności: Używany jest do paluszków rybnych, lodów, ptasiego mleczka, marynat, sosów, konserw, kiełbasy sztrasburskiej. Czasami jest dodawany do pasz zwierząt aby ich mięso nabrało ładnych barw. Poza żywnością stosowany jest do tabletek opalających.

Wpływ na zdrowie:  Ewentualna utrata nocnego widzenia, odbarwienia skóry, wrażliwość na ostre światło, nawracające pokrzywki, retinopatia "złoty pył", działanie kancerogenne. Większość wymienionych wyżej dolegliwości objawia się dopiero po spożyciu tabletek opalających, w żywności stężenie tej substancji nie jest wystarczająco duże.

Ograniczenia terytorialne: Zakazany w niektórych krajach, np. USA.

Dopuszczalne dzienne spożycie: Do 0.03 mg/kg masy ciała

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga:
Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwiek sposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej o ile wykorzystujący je  poda tę stronę jako punkt odniesienia.

© Michał Wrębiak 2009


Lista barwników
 E100
 E101
 E102
 E104
 E110
 E120
 E122
 E123
 E124
 E127
 E128
 E131
 E132
 E140
 E141
 E142
 E150
 E151
 E153
 E154
 E155
 E160
 E161
 E162
 E163
 E170
 E171
 E172
 E173
 E174
 E175
 E180

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych