E163 - Antocyjany
Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
test test test test test test test test test test

 

bergamota.jpg


 



 

E-163 : Antocyjany

    BARWNIK NIESZKODLIWY

E163a: cyjanidyna
E163b: delfinidyna
E163c: malwidyna
E163d: pelargonidyna
E163e: peonidyna
E163f: petunidyna
E163(i): wyciąg ze skórki winogron
E163(ii): mieszanina antocyjanów
E163(iii): wyciąg z czarnej porzeczki

Inne nazwy i oznaczenia: ang. Anthkocyanins

Wiadomości ogólne: Grupa barwników naturalnych, które są otrzymywane metodami fizycznymi (skórek winogron, jagód) z owoców i warzyw (czerwonej kapusty).

Zastosowanie w żywności: Barwniki te wzbogacają produkty spożywcze zwiększają ich wartość odżywczą. Jednak ich stosowanie jako barwników jest ograniczone z tego względu, że są mało trwałe - bardzo wrażliwe na zmiany temperatury i pH.

Wpływ na zdrowie:  Nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Panuje za to powszechna opinia, że mają korzystny wpływ dla zdrowia człowieka. Antocyjany zwalczają rodniki, które przyspieszają starzenie się organizmu i powodują nowotwory.

Ograniczenia terytorialne: Brak

Dopuszczalne dzienne spożycie: Określona tylko dla E163(ii): do 2,5 mg/kg masy ciała.

 

 

Uwaga:
Żadna część tej strony internetowej nie może być kopiowania ani powielana w jakikolwiek sposób bez pisemnej zgody jej właściciela. Dopuszczalne jest stosowanie krótkich cytatów zaczerpniętych z tej strony internetowej o ile wykorzystujący je  poda tę stronę jako punkt odniesienia.

© Michał Wrębiak 2009-      www.barwniki.cba.pl


Lista barwników
 E100
 E101
 E102
 E104
 E110
 E120
 E122
 E123
 E124
 E127
 E128
 E131
 E132
 E140
 E141
 E142
 E150
 E151
 E153
 E154
 E155
 E160
 E161
 E162
 E163
 E170
 E171
 E172
 E173
 E174
 E175
 E180

 

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych